^

Dienoraštis

Brexit derybų įtaka dirbantiems ir ieškantiems darbo Jungtinėje Karalystėje

Ne paslaptis, kad Jungtinės Karalystės (toliau JK) nuosprendis trauktis iš Europos Sąjungos sukėlė ne tik sumaišties, bet ir įvairiausių klausimų JK dirbantiems ir gyvenantiems ES piliečiams, įskaitant ir lietuvius. Kas keisis, norint toliau dirbti ir gyventi JK? Ar bus papildomų sąlygų, dokumentų, kuriuos reikės pildyti? Kokie reikalavimai bus taikomi, norintiems atvykti ir dirbti JK po Brexit? Į šiuos, ir kitus klausimus, atsakysime šiame straipsnyje.

Kokiais dokumentais reikia pasirūpinti, norint toliau gyventi ir dirbti JK?

Kaip pranešama oficialioje JK vyriausybės internetinėje svetainėje, JK gyvenantiems ES piliečiams kol kas nereikia pateikti jokių prašymų dėl papildomų dokumentų išdavimo. Dokumentų tvarkymui bus numatytas specialus laikotarpis. ES piliečiai, norintys toliau gyventi JK, turės pateikti paraišką pagal ES piliečių apgyvendinimo schemą. Jei paraiška bus sėkminga, šie žmonės gaus nuolatinio arba laikino gyventojo statusą. Paraiškas bus galima teikti nuo 2019 m. kovo 30 d. iki 2021 m. birželio 30 d.

ES piliečiai, iki 2020 m. gruodžio 31 d. nuolat ir teisėtai JK gyvenę penkerius metus, galės kreiptis dėl neterminuoto leidimo pasilikti, taip įgydami nuolatinio gyventojo statusą. Kreipiantis bus privaloma pateikti šį statusą įrodantį dokumentą.

ES piliečiai, iki 2020 m. gruodžio 31 d. gyvenę JK trumpiau nei 5-erius metus, galės pateikti prašymą dėl laikinojo gyventojo statuso ir JK gyventi tol, kol pasieks penkerių metų ribą. Pasiekus šią ribą, jie galės pateikti prašymą dėl nuolatinio gyventojo statuso.

Iki 2020 m. gruodžio 31 d. prie gyvenančių JK prisijungę šeimos nariai galės pateikti prašymą nuolatinio ar laikino gyventojo statusui gauti. Taip pat, prie gyvenančių JK artimiausi šeimos nariai galės prisijungti ir po išstojimo, tuo atveju jeigu jų santykiai egzistavo ir prieš 2020 m. gruodžio 31 d. Jeigu vaikų, gimusių po 2020 m. gruodžio 31 d., tėvai gyveno JK iki šios datos, vaikai taip pat bus apsaugoti ir turės galimybę gauti nuolatinio ar laikino gyventojo statusą. Gaunamas statusas priklausys nuo laikotarpio, kurį vaikų tėvai gyveno JK.

Norint atvykti dirbti i JK po BREXIT

Pasak JK ateities imigracijos pagal įgūdžius sistemą ES piliečių migracija į JK bus kontroliuojama. JK užtikrina, kad ir toliau sieks pritraukti ir išlaikyti žmonės, atvykstančius dirbti į JK, taip prisidedantys prie Jungtinės Karalystės ekonomikos. Dokumentas teigia, jog migrantai bus vertinami pagal turimus įgūdžius, o ne pagal kilmę.

JK turės dvi naujas darbo programas ES piliečiams. Pirma programa, skirta kvalifikuotiems specialistams, bus atvira migrantams iš visų šalių. Ji leis darbuotojams šalyje likti ilgesnį laiką, atvykti su šeima/išlaikytiniais ir kai kuriais atvejais gauti nuolatinį leidimą gyventi JK. Šie darbuotojai bus remiami JK veikiančių bendrovių. Daugiau skaitykite dokumento 44-51psl.

Antroji programa, skirta nekvalifikuotiems trumpalaikiams darbuotojams, bus neremiama jokių JK bendrovių. Tačiau ši programa bus vykdoma laikantis griežtai apibrėžtų sąlygų. Šios sąlygos apima: leidimą darbuotojams atvykti ne ilgiau kaip dvylikai mėnesių; pasibaigus leidimui “atšalimo” (angl. “cooling off”) periodo taikymas, neleidžiantis dirbti JK ateinančius dvylika mėnesių; neturėjimas teisės naudotis viešomis lėšomis; negalėjimas gauti nuolatinio ar laikinojo
gyventojo statuso ir kt. Daugiau skaitykite dokumento 51-58psl.

Kaip keisis lietuvių, gyvenančių ir dirbančių JK statusas?

Šiuo metu vyrauja du galimi JK išstojimo iš ES scenarijai: išstojimas su ir išstojimas be ES sutarties projekto. Nors išstojimas be susitarimo yra mažai tikėtinas, jam vis vien yra ruošiamasi. JK vyriausybė garantuoja, jog vienu ar kitu išstojimo atveju, dabartinės ES piliečių ir jų šeimos narių teisės JK pasitraukus iš Europos Sąjungos bus užtikrintos. Tai reiškia, jog JK išstojus iš ES lietuviams, gyvenantiems JK, bus taikomos tokios pačios teisės kaip ir prieš Brexit. Jie ir toliau galės gyventi JK, dirbti pagal sutartis ir užsiimti individualia veikla be papildomų darbo leidimų. Pasibaigus darbo sutarčiai ar praradus darbą, lietuvių teisės apsaugotos ir jie galės ieškotis naujų darbų.

Norintys vykti dirbti į JK, tai galės padaryti ir po Brexit įsigaliojimo, tai yra po 2019 m. kovo 29 d., viso pereinamojo laikotarpio metu. Šiuo metu yra svarstoma, ar darbuotojams, atvykusiems pereinamuoju laikotarpiu, bus suteiktos tokios pat teisės, kaip ir anksčiau, ar bus taikomi apribojimai išmokoms ir galimybė balsuoti vietos rinkimuose. Visą atnaujintą informaciją apie Brexit sprendimus sekite štai čia.

Taigi, yra keletas skirtumų tarp dviejų išstojimo iš ES scenarijų, tačiau pagrindinis jų yra tas, jog JK išstojus iš ES be susitarimo, JK nedelsiant nutrauktų visus ryšius su ES. Tokiu atveju nebūtų taikomas pereinamasis laikotarpis, kuris dabar yra numatytas nuo 2019 m. kovo 30 d. iki 2020 m. gruodžio 31 d. Detalesnes išstojimo su ir be susitarimo sąlygas rasite Užsienio Reikalų Ministerijos puslapyje.

Artėjant Brexit dienai, įtampa ir neramumai auga. Ir nors nuosprendis dėl JK išstojimo iš ES su ar be sutarties kol kas nėra priimtas, žmonėms nevertėtų nerimauti. Nepaisant JK valdžios sprendimo, ES piliečiams bus skirta pakankamai laiko susitvarkyti dokumentus ir adaptuotis prie JK išstojimo iš ES. Tad likite ramūs ir aktualiausias naujienas apie besikeičiančius Brexit sprendimus sekite Užsienio Reikalų Ministerijos puslapyje.

Jei po JK išstojimo iš ES planuojate grįžti dirbti į Lietuvą ir turite klausimų, susijusių su naujo darbo paieška, galite drąsiai kreiptis į mus. Mūsų darbo skelbimus rasite čia.

Jei manote, kad šis įrašas gali būti įdomus jūsų draugams ar kolegoms, pasidalinkite su jais. Ačiū!